Bronfoto voor portret

20 x 30

Er zit zo veel meer in een mens dan je op de foto ziet. Voor mij is het een zoektocht langs beschikbare foto's, achtergrondinformatie, en de foto zelf om uiteindelijk bij de juiste weergave te komen. Waarbij de compositie een zeer grote rol speelt.

Trouwfoto voor portret

30 x 30

Maar er zijn ook portretten waar letterlijk natekenen het enige juiste is om te doen. Soms met net iets meer licht, en een aangepaste compositie

Bronfoto voor portret 

20 x 30


Als je een portret uit een hectische omgeving uitlicht, kom je dichter bij de persoon.

Bronfoto voor portret 

50 x 70


Deze foto heb ik zelf gemaakt, omdat er nog geen geschikte foto was.

En het voordeel dat ik hem beter leer kennen, wat ten goede komt aan het portret.

Hij had de innige wens om geportretteerd te worden als een echte indiaan.

Voor dit portret heb ik meer dan 700 foto's bestudeerd van Edward S. Curtis

 

Iets over mijn werk

Ik heb veel portretten gemaakt door het combineren van verschillende foto's. Portretten met kleine wijzigingen ten opzichte van de foto.

Foto's van profesionele fotografen zijn natuurlijk het mooist om na te tekenen, maar die zijn niet altijd beschikbaar. In sommige gevallen moet het portret een foto vervangen van een geliefd overleden familielid of vriend, een foto die er niet is. Ik heb veel van die ontbrekende foto's getekend met heel veel voldoening en waardering.

Ook heb ik in mijn eigen ervaring gezien hoe een foto wordt gezocht , wanneer iemand overleden is, en dan gaat het niet om die mooie foto's, maar om de foto waarop iemand kijkt zoals hij/zij altijd keek. Dat zijn altijd de spontane foto's.

De portretten die ik maak worden niet door mij vertoond op internet, tenzij dit uitdrukkelijk is besproken en toegestaan door de betrokken personen.